De Geschiedenis Van Koffie De Geschiedenis Van Koffie: Van Oude Rituelen Tot Moderne Verslaving

Koffie is over de hele wereld geliefd als een populaire energieverhogende drank. Hoewel het niet duidelijk is wanneer het werd ontdekt, wordt aangenomen dat het voor het eerst werd ontdekt in Ethiopië voordat het zich naar verschillende landen verspreidde. Tegenwoordig wordt koffie in verschillende delen van de wereld verbouwd en is het de op één na meest verhandelde grondstof na aardolie.

De Legende, De Mythe

Volgens de legende ontdekte Kaldi, een Ethiopische geitenhoeder, de bonen toen hij merkte hoe opgewonden zijn geiten werden na het eten van bessen van de boom. De plaatselijke abt werd op de hoogte gebracht. De abt was geïntrigeerd en maakte een slok van de bes. Hij deelde zijn bevindingen met andere monniken uit het klooster. Het woord verspreidde zich snel over de stimulerende drank en bereikte het Arabische schiereiland en vervolgens de rest van de wereld.

Nog een ander verhaal van een Jemenitische soefi-mysticus genaamd Ghothul Akbar Noor Ud Din Abu al-Hasan al-Shadhili vertelt hoe hij voor het eerst koffie ontdekte. Hij zou met ongewone energie bessenetende vogels over zijn dorp hebben zien vliegen. En bij het proeven van enkele overboord gegooide bessen, was hij ook buitengewoon alert.

Koffiehuizen worden steeds populairder en zijn een ontmoetingsplaats geworden voor veel mensen over de hele wereld. Geniet van een kopje heerlijke koffie

Het Arabisch Schiereiland

Het Arabisch Schiereiland was een knooppunt voor de koffieteelt.

De wijn van Araby werd ontdekt door duizenden pelgrims die Mekka elk jaar van over de hele wereld bezochten.

Istanbul

De Istanbulieten proefden voor het eerst koffie in 1555 tijdens het bewind van sultan Suleiman de Grote door zdemir Pasha, de Ottomaanse gouverneur van Jemen, die verliefd was geworden op dit drankje. In het Ottomaanse paleis werden de koffiebonen boven een vuur geroosterd. Daarna werden ze fijngemalen en tenslotte langzaam gekookt met water op de as van een houtskoolvuur. Deze manier van koffiezetten heeft in hoge mate bijgedragen aan de verspreiding van informatie erover.

Koffie in Europa

Het is pas in 1615 toen Europeanen voor het eerst koffie proefden toen kooplieden die kennis hadden van koffie in Istanbul het met hen terugbrachten naar Venetië. Het duurde niet lang voordat er een koffiehuis werd geopend in Italië. Dit leidde tot veel coffeeshops door het hele land.

Monsieur de la Roque, de ambassadeur van Frankrijk, bracht in 1644 de eerste koffiebonen en de apparatuur om Marseille te bereiken.

Koffie In Frankrijk

Koffie in Frankrijk werd voor het eerst geïntroduceerd in 1660 door kooplieden uit Marseille die voor het eerst koffie hadden geproefd in Istanbul. Tien jaar later werd een koffiehuis in Marseille geopend. Koffiehuizen waren aanvankelijk bedoeld als een plek voor reizigers en handelaren, maar werden al snel een populaire plek voor iedereen.

Hosohbet Nktedan Sleyman Aa introduceerde koffie in Parijs in 1669. Hij werd door sultan Mehmet IV gestuurd als ambassadeur aan het hof van koning Lodewijk XIV. In 1686 werd het eerste koffiehuis in Parijs geopend. Al snel kwamen er in de verschillende delen van de stad steeds meer koffiehuizen.

Koffie Komt Naar Europa

Europese reizigers naar het Nabije Oosten deelden het verhaal van een donkere, stimulerende drank met hen.

De Nieuwe Wereld

New Amsterdam maakte voor het eerst kennis met koffie in het midden van de 17e eeuw. Hoewel koffie hevige concurrentie kreeg van thee tot 1773, toen de kolonisten in opstand kwamen tegen een zware belasting op thee die werd opgelegd door koning George III. Na de opstand veranderde de Amerikaanse drinkvoorkeur naar koffie.

Koffie In Amerika

De Nederlanders schonken koning Lodewijk XIV in 1714 een jonge koffieplant. In de Franse Koninklijke Botanische Tuin werd het koffiemonster geplant. In 1723 haalde een Franse zeeman, Gabriel de Clieu, een staal uit de tuin van de koning, vervoerde het veilig en plantte de zaailing in Martinique.

Gelukkig bloeide de zaailing, en die ene zaailing wordt gecrediteerd met de verspreiding van meer dan 18 miljoen koffiebomen op het eiland Martinique, evenals de groei van koffiebomen in het Caribisch gebied, Zuid- en Midden-Amerika.

Een Portugese zeeman de Mello Palheta, die een Portugese zeeman was, vervoerde in 1727 koffiezaailingen van Frans Guyana naar Brazilië. Brazilië, dat goed is voor 35% van de wereldwijde koffieproductie, is nog steeds de grootste koffieproducent ter wereld.

Moderne Koffie

In 1889 vond David Strang uit Nieuw-Zeeland oploskoffie uit. In 1938 werd voor het eerst gevriesdroogde koffie uitgevonden. Ondertussen werd cafeïnevrije koffie uitgevonden door Ludwig Roselius in 1903. Melitta Bentz vond het koffiefilter uit in 1908. De moderne espressomachine werd uitgevonden door Achille Gaggia in 1946. De eerste pompaangedreven espressomachine werd gemaakt in 1960. Ondertussen, in het begin In de 20e eeuw werd de salontafel een populair meubelstuk.

Koffie is tegenwoordig een van de meest geliefde dranken ter wereld. Sinds het werd ontdekt, zijn er veel merken op de markt gekomen. Van Hawaiian Kona Coffee tot Black Ivory Coffee, er is een merk voor iedereen.