Matcha Versus Koffie. Verschillen, Gezondheidsvoordelen, Voor- En Nadelen En Meer

Zelfs als je een koffieliefhebber bent zoals ik, is het de moeite waard om Matcha te proberen.

Het wint niet voor niets aan populariteit en je kunt nu in bijna elke coffeeshop een op matcha gebaseerde latte kopen.

Maar begrijp je precies wat Matcha is en wat het met groene thee te maken heeft? Wat betreft cafeïne en mogelijke gezondheidsvoordelen, hoe verhoudt het zich tot koffie?

Een uitgebreide vergelijking van matcha en koffie

Matcha en koffie bevatten beide cafeïne, wat onze alertheid kan verhogen.

Een kopje koffie bevat vaak meer cafeïne dan een kopje Matcha, maar de laatste bevat L-Theanine, wat helpt om je energieniveau te egaliseren. Matcha bevat L-Theanine, dat rustgevende effecten heeft, waardoor het een superieur alternatief is voor koffie voor mensen die last hebben van angst of een hectische levensstijl.

Matcha veroorzaakt minder snel een verhoging van de bloeddruk of cafeïnekriebels dan koffie, waardoor het alerter kan worden.

Zowel matcha als koffie bevatten nuttige bioactieve chemicaliën, die in verband zijn gebracht met een reeks gezondheidsvoordelen.

Matcha heeft meer antioxidanten dan koffie.

Experts bestuderen de vele voor- en nadelen van Matcha en koffie om hun effecten op de menselijke gezondheid beter te begrijpen.

Alle informatie is verkregen via uitgebreid onderzoek en is gebaseerd op gepubliceerde wetenschappelijke artikelen.

Waar Wordt Koffie Van Gemaakt?

Zoals we het kennen, in onze dagelijkse shot espresso of kopje Joe in onze lattes, is koffie afkomstig van de Coffea-plant. Koffiebonen worden gemaakt van het fruit van de koffieplant, ook wel koffiekersen genoemd. Ze worden geroosterd volgens onze smaak en voorkeuren.

Koffie staat bekend om zijn bittere en zoete smaak, zachte textuur en hoge cafeïnegehalte. Lichtere koffiebraadstukken hebben een zachtere smaak en bevatten meer cafeïne, terwijl donkere braadstukken sterker en bitterder zijn maar minder cafeïne bevatten. Terwijl sommige mensen liever gezette koffie drinken, geven anderen de voorkeur aan espresso, een sterkere, meer geconcentreerde versie van koffie. Deze kunnen worden gecombineerd met verschillende smaken, siropen en kruiden om te zien waarom koffie zo geliefd is.

Waar Is Matcha Van Gemaakt?

Aan de andere kant wordt Matcha bereid uit groene theebladeren van de theeplant Camellia sinensis. Matcha-thee onderscheidt zich van andere soorten thee door de verwerking ervan. De meeste theesoorten worden bereid uit secties van theebladeren, maar matcha-thee wordt gemaakt van het hele theeblad dat tot poeder is gestampt.

Een Kopje Matcha . bereiden

Hier leest u hoe u een perfecte kop (of, beter gezegd, kom) Matcha maakt:

  1. Begin door 1,5 theelepel matchapoeder in je kopje te doen.
  2. Voeg 57 g water toe aan je kopje.
  3. Klop of roer het mengsel tot de thee schuimig is.

Een Kopje Koffie bereiden

Het is een ander balspel als het op koffie aankomt.

Maal eerst je koffiebonen of koop voorgemalen koffiebonen.

Er zijn een paar opties. Een koffiezetapparaat kan worden gebruikt. Nadat je het koffiedik en het water hebt toegevoegd, moet je 710 minuten wachten voordat het klaar is.

Je kunt je koffie ook malen en opwarmen in een pannetje. Giet vervolgens heet water in een Franse pers, als je die hebt. Zet vervolgens 5 minuten opzij om te trekken voordat u de zuiger voorzichtig in het mengsel steekt.

Wat je mening ook is over de smaakverschillen tussen deze cafeïnehoudende dranken, je moet toegeven dat koffie veel arbeidsintensiever is dan thee.

Koffie En Matcha Zijn Twee Verschillende Soorten Cafeïne

Cafeïne, het actieve ingrediënt in koffie, is waar we van houden vanwege zijn stimulerende eigenschappen.

Matcha bevat ongeveer 30 mg cafeïne in een half kopje, wat de aanbevolen portie is voor de meeste Matcha-kopjes voor groene thee.

Desalniettemin voegen veel gebruikers in plaats daarvan een volle theelepel toe aan hun matcha lattes en smoothies, wat resulteert in een drankje met ongeveer 60 milligram cafeïne.

Volgens de USDA bevat een shot espresso 63,6 mg cafeïne, terwijl 240 ml gezette koffie 95 milligram bevat.

Het cafeïnegehalte in matcha-thee en koffie kan van kopje tot kopje verschillen.

Ze worden beïnvloed door verschillende factoren, waaronder de hoeveelheid groen poeder die wordt gebruikt in een theeportie, het soort koffiebonen dat wordt gebruikt, hun gebrande karakter en het brouwproces dat wordt gebruikt tijdens het extraheren van koffie.

In één onderzoek werden de cafeïnegehalten in koffiemonsters van coffeeshops gemeten en gevonden tussen 58 en 259 mg.

Dat gezegd hebbende, is het redelijk om te stellen dat een kopje matcha-thee meestal minder cafeïne bevat dan een kopje koffie. Dit wil niet zeggen dat Matcha groene thee je niet wakker kan maken en je alertheid en energieniveau ’s ochtends niet kan verhogen.

Matcha en koffie bevatten beide cafeïne. Matcha bevat echter een essentieel aminozuur genaamd L-theanine (of Theanine). Dit is wat de effecten van cafeïne op mensen beïnvloedt.

Het is aangetoond dat hoge bloeddruk verband houdt met koffie, vanwege het hoge cafeïnegehalte.

Er zijn aanwijzingen dat Theanine de negatieve effecten van cafeïne op de bloeddruk vermindert en de cognitieve prestaties verhoogt.

Dit houdt in dat de mix van cafeïne en L-theanine in Matcha groene thee je zachtjes wakker zal maken zonder je hart te laten kloppen en waarschijnlijk de kans op cafeïnekriebels zal verminderen.

In vergelijking met koffie, is Matcha er misschien beter in om je langer bewust te houden, omdat het gepaard gaat met een kleiner risico op een onaangename cafeïne-crash.

Het is ook vermeldenswaard dat wetenschappelijk bewijs suggereert dat het combineren van L-theanine en cafeïne ons vermogen verbetert om geconcentreerd te blijven op de huidige activiteit en afleiding te vermijden.

Voor veel mensen die Matcha groene thee vergelijken met koffie, is dit een aanzienlijk voordeel.

Nutriënten Vergelijking

Matcha en koffie bevatten weinig calorieën als ze puur worden geserveerd.

Matcha daarentegen heeft 44 mg per gram cafeïne voor elke kop van 227 g (240 ml).

Het cafeïnegehalte van Matcha varieert afhankelijk van hoeveel poeder wordt gebruikt, wat voor soort bladeren worden gebruikt om het te maken, de watertemperatuur en de zettijd.

Beide dranken hebben een bittere smaak. Matcha wordt beschouwd als een bittere smaak. Koffie daarentegen staat bekend om zijn rijke en soms nootachtige smaak.

Vergelijking Van Gezondheidsvoordelen

De Gezondheidsvoordelen Van Koffie

Het wordt wereldwijd veel geconsumeerd en heeft veel wetenschappelijke aandacht getrokken. Het is een gebrouwen drank gemaakt van gebrande koffiebonen die ook de zaden zijn van bessen van bepaalde Coffea-plantensoorten.

Verschillende onderzoeken hebben aangetoond dat koffie verschillende gezondheidsvoordelen kan hebben, waaronder:

  • Verbeterde aandacht en cognitieve prestaties.
  • Verlaagde bloeddruk.
  • Verhoogde kracht en atletische prestaties
  • Verminderd risico op bepaalde vormen van kanker.
  • Ontsteking wordt verminderd.
  • Diabetesrisico wordt verminderd

Gezondheidsvoordelen Van Matcha

Het is aangetoond dat Matcha een aantal gezondheidsvoordelen heeft, waaronder:

  • Verhoogde en aanhoudende energie.
  • Concentreer je op de positieve aspecten van je geest.
  • Lager risico op het ontwikkelen van kanker
  • Verbeterde ontspanning.
  • Beter slapen
  • Verlaagde bloeddruk.
  • Verhoogde serotonineproductie
  • Cognitieve functie is verbeterd
  • Verbeterde werking van het immuunsysteem.
  • Verminderde ontsteking.

Gezondheids Risico’s

Omdat zowel Matcha als koffie cafeïne bevatten, moet je oppassen dat je van beide niet te veel neemt. Berkman stelt voor om jezelf te beperken tot drie of minder glazen per dag. Volgens de voedingsrichtlijnen voor Amerikanen moet de consumptie van cafeïne worden beperkt tot minder dan 400 mg per dag.

Een overdosis cafeïne kan leiden tot de volgende symptomen:

  • Hoofdpijn.
  • Verhoogde angst.
  • Verhoog je hartslag
  • Diarree.
  • Een snellere ademhaling
  • Slapeloosheid.

Matcha kan lood bevatten. Dit komt doordat de plant het opneemt uit de omgeving. Bij gebruik van conventionele groene thee blijft 90 procent van het lood achter in de theebladeren, wat acceptabel is omdat de bladeren na het trekken worden weggegooid. Omdat Matcha is gemaakt van vermalen bladeren, bevat het echter meer lood.

ConsumerLab.com, een onafhankelijk theetestbureau, heeft ontdekt dat Matcha 30 keer zoveel lood kan bevatten als groene thee. Het wordt aanbevolen om uw inname te beperken tot één tot twee kopjes per dag en deze niet aan kinderen te geven.

Zuurgraad In Koffie Vs. Matcha

Koffie is zuurder dan Matcha als het gaat om zuurgraad, met ph-waarden variërend van 4,85 tot 5,13. Matcha heeft een alkalische pH rond de 9.

Matcha groene thee is beter dan koffie als je een gevoelige maag hebt.

Het drinken van matcha of koffie kan GERD (gastro-oesofageale recidiverende ziekte) veroorzaken.

Desalniettemin heeft Matcha minder cafeïne dan gezette koffie, dus het kan een betere keuze zijn.

Voors En Tegens

Of je nu een voorkeur hebt voor koffie of Matcha, onthoud dat beide voor- en nadelen hebben.

Voordelen Van Matcha

Afgezien van de bovengenoemde voordelen, zijn enkele van de voordelen van Matchas als volgt:

  • Het helpt bij ontspanning. L-theanine kalmeert de geest en veroorzaakt geen slaperigheid. Het versterkt de alfagolven in je hersenen.
  • Verbetert de mondgezondheid. In tegenstelling tot koffie kan Matcha de tandgezondheid verbeteren, wat direct verband houdt met de algehele gezondheid.
  • Eenvoudig te maken. Om een kopje Matcha te maken, meng je gewoon heet water en matchapoeder in een mengkom. Er is geen speciale apparatuur nodig.
  • Koffie adem is geen ding. Dit is het.

Matcha

Hier zijn een paar van de mogelijke nadelen van Matchas:

  • Kostbaarder. Matcha is duurder dan koffie. Maar de prijzen kunnen variëren, afhankelijk van de kwaliteit.
  • Er bestaat een risico op levertoxiciteit. Grote hoeveelheden EGCG of andere matcha-polyfenolen kunnen leverschade veroorzaken, hoewel aanvullend onderzoek nodig is.
  • Vervuilingsrisico. Matcha is gemaakt van groene theeblaadjes in poedervorm. Dit betekent dat je zware metalen zoals arseen en lood zou kunnen opnemen.

Voordelen Van Koffie

Extra voordelen zijn te vinden in koffie

  • Het is minder kostbaar. Dit is weer afhankelijk van de kwaliteit van de koffie, maar over het algemeen is Matcha duurder dan koffie.
  • Kan de kans op het ontwikkelen van diabetes type 2 complicaties verminderen. Cafeïnevrije en cafeïnevrije koffie kan diabetes type 2 markers versterken en de prevalentie met maximaal 12% verminderen voor elke twee kopjes die per dag worden gedronken.
  • Uiterst toegankelijk. Je kunt op bijna elke plaats een coffeeshop vinden. Als alternatief kunt u een kopje koffie kopen in een restaurant, een supermarkt of zelfs kant-en-klare alternatieven.

Koffie

Net als Matcha heeft koffie zijn nadelen.

  • Kan leiden tot afhankelijkheid. Cafeïne, een krachtige stimulans voor het centrale zenuwstelsel, kan afhankelijkheid veroorzaken. Een stoornis of afhankelijkheid van cafeïnegebruik kan het gevolg zijn van overmatig koffiegebruik.
  • Negatieve bijwerkingen. Bij het nuttigen of stoppen van koffie krijgen sommige mensen ongewenste bijwerkingen zoals slapeloosheid, nervositeit, verhoogde hartslag, migraine en angst.

Veel Gestelde Vragen

Krijg Je Een Cafeïnecrash Na Het Nuttigen Van Matcha?

Matcha bevat l-theanine, een aminozuur dat de opname van cafeïne door je lichaam vertraagt. Dit betekent niet dat Matcha een crash zal veroorzaken, maar er wordt aangenomen dat l-theanine een ontspannend effect op het lichaam heeft.

Beperk uzelf echter tot drie tot vier kopjes Matcha per dag om te voorkomen dat u de aanbevolen voedingsrichtlijnen voor Amerikanen van maximaal 400 milligram cafeïne per dag overschrijdt.

Is Het Mogelijk Om Een Cafeïnevrije Matcha Te Vinden?

Je hebt geluk als je op zoek bent naar een groene latte die geen cafeïne bevat.

Decaf matcha is een soort decaf. Dit is niet de beste manier om te gaan, maar het kan een goede optie zijn. Sommige antioxidanten kunnen verloren gaan tijdens het verwijderen van cafeïne. Uiteindelijk komt alles neer op een kosten-batenanalyse. Decaf is de beste keuze als cafeïne een probleem is.

Moet Je Matcha Vervangen Door Koffie?

Tot slot, of je nu Matcha drinkt of koffie voor een lekkere boost is een kwestie van persoonlijke keuze.

Je hoeft Matcha niet lekker te vinden als je niet van de smaak houdt. Matcha is een geweldige keuze voor mensen die van koffie houden.

Matcha wordt aanbevolen voor diegenen die overdag wat cafeïne willen, maar niet willen crashen.

Matcha en koffie hebben beide verschillende gezondheidsvoordelen. Matcha, dat cafeïne bevat, is mogelijk geschikter voor u als uw tolerantie voor cafeïne hoog is of als u koffie te zuur vindt.

Gevolgtrekking

Je hebt nu een beter begrip van hoe Matcha zich verhoudt tot en contrasteert met koffie in termen van gezondheidsvoordelen, cafeïne en algemene invloed op ons lichaam.

Matcha heeft een uitgesproken smaak die aantrekkelijk is voor mensen die een westers dieet volgen. Niet alle koffiedrinkers houden echter van de unieke smaak.

Matcha en koffie kunnen een geweldige manier zijn om je dag te beginnen.