De Beste Moka Pot-koffie Maakt Een ENORM Verschil

Hoe Kies Je De Beste Koffie Voor Moka Pots

Hoe Kies Je De Beste Koffie Voor Moka Pots

Moka-potten hebben een onverdiende reputatie voor het produceren van bittere koffie, maar dat hoeft niet het geval te zijn. James Hoffmann, een koffie-expert, zegt dat het allemaal draait om het selecteren van de juiste koffie en het goed bereiden ervan, ongeacht het merk of type mokapot dat je gebruikt.

U kunt een geweldige kop koffie zetten door deze goed te zetten en op de juiste manier te gebruiken.

Dus wat kwalificeert als goede koffie? Deze kopersgids heeft de antwoorden.

Het Is Cruciaal Om De Juiste Maling Te Hebben.

Zoals bij elk koffiezetapparaat is de juiste maling de sleutel tot optimale extractie. Te grof, en je krijgt slappe, waterige en te zure koffie. Het fijnmalen van je koffie kan resulteren in een bittere, verbrande smaak.

Moka pot koffie heeft een medium tot medium-fijne maling nodig. Dit is grover dan wat je zou gebruiken voor een espressomachine, maar fijner dan wat je zou gebruiken voor een filterkoffiemachine.

We raden u aan koffie met hele bonen te kopen en deze vervolgens zelf te malen. Hierdoor kun je de maling fijn afstemmen en blijft je koffie vers.

De Moka pot is een makkelijke brouwer. Ook als je koffie niet helemaal lekker is, kun je toch een heerlijk kopje koffie krijgen van de juiste bonen.

Je kunt onze leuke en leerzame gids over het zetten van koffie in Moka-pot hier bekijken:

Kies Voor Een Braadstuk Dat U Lekker Vindt.

De Moka-pot, ook bekend als een espressomachine met een kookplaat, zet geconcentreerde koffie die lijkt op een shot. Dezelfde brandingsniveaus werken om deze reden goed in espressomachines en Moka-potten.

Dit is meestal een medium tot donker gebraad. Deze braadstukken zijn rijk aan chocolade en geroosterde noten, hebben een dikke body en een romig mondgevoel. Dit wordt allemaal mooi benadrukt door een espresso-achtige koffie.

Experts hebben de neiging om licht gebraad te vermijden omdat ze een hogere zuurgraad hebben. Dit kan leiden tot ongelijkmatige extractie.

Ongelijkmatige extractie heeft de neiging om die zuurgraad nog meer te benadrukken dan normaal, waardoor u een koffie krijgt die te helder is voor uw voorkeur.

Als je echter houdt van de heldere zuurgraad en frisse smaken van een licht gebraad, is er geen reden om het niet in je Moka-pot te proberen. Gebruik de best mogelijke molen om ervoor te zorgen dat de maalgraad consistent is en pak de filtermand zo gelijkmatig mogelijk in.

Overweeg Een Italiaans Merk.

De Moka-pot is een iconisch Italiaans koffiezetapparaat dat in bijna elk huishouden in het hele land te vinden is. Het is zo’n symbool geworden van de Italiaanse koffiecultuur dat je het zelfs in moderne kunst- en designmusea over de hele wereld kunt vinden.

Als je nog steeds niet zeker weet welke koffie je in je Moka-pot moet gebruiken, overweeg dan om een Italiaans merk te kiezen, zoals Illy of Lavazza. Ze hebben veel ervaring met het maken van espressokoffie op het fornuis.

Onze Favoriete Koffies Voor Moka Pot

Onze Favoriete Koffies Voor Moka Pot

Moka potten zetten een geconcentreerde, sterke shot koffie. Het kan echter bitter zijn als de bonen niet goed zijn. Er zijn drie geweldige opties beschikbaar: rijk smakende koffie met een hint of zoetheid om eventuele bittere tonen in evenwicht te brengen.

Sulawesi Kalossi is een arabica single-origin koffie die alleen wordt verbouwd op het kleine eiland Sulawesi in Indonesië, vlakbij Kaloss. Je zou het ook kunnen vinden als Celebes Kalossi-koffie, aangezien Celebes de Nederlandse koloniale naam van het eiland is. Koffiebomen zijn meer dan 250 jaar oud en produceren slechts een kleine hoeveelheid per jaar.

De resulterende Sulawesi Kalossi-koffie heeft een zware body en romige textuur, met een lichter smaakprofiel dan de gebruikelijke Indonesische koffie.

Met deze klassieke medium branding proef je voornamelijk fruit, noten en chocolade. Een lichte aardsheid ondersteunt dit, maar minder dan typische Sumatraanse bonen.

Het is meer dan alleen espressobonen branden om de perfecte kleur te krijgen. Je moet ook het brandproces regelen, zodat de koffiebonen poreus en zoet zijn. De broers achter Coffee Bros. begrijpen dit en schenken speciale aandacht aan hun espressobrandingen in kleine batches, en dat blijkt uit dit uitstekende voorbeeld.

Terwijl veel espressobonen donker scheeftrekken, grenzend aan verkoold, is dit medium gebraad een uniek levendig voorbeeld dat zich onderscheidt van de rest. Deze melange is gemaakt van 100% Arabica-bonen uit Colombia, Ethiopië en andere landen. Het is gedurfd en zoet, met aardbeien, vanille, suikerriet en andere smaken.

Ik ben altijd een fan geweest van merken die ervoor kiezen om één ding te doen en het goed te doen, en dat is Koa Coffee in een notendop. Ze zijn specialist in high-end Hawaiiaanse koffie waaronder de bekende Kona bonen. Maar ze bieden ook een breed scala aan minder bekende soorten. Hierdoor weten ze precies hoe ze het unieke karakter van deze koffiespecialiteiten het beste tot hun recht kunnen laten komen.

Hun Kona Estate Dark Roast is 100% Kona-koffie, allemaal afkomstig van een enkel landgoed hoog op de hellingen van de Mauna Loa-vulkaan, waar de rijke vulkanische bodems en het ideale klimaat zorgen voor die premium Kona-smaak. Met deze donkerdere branding proef je voornamelijk zoete melkchocolade en geroosterde noten, maar de tropische fruittonen die uniek zijn voor Kona-bonen zijn nog steeds aanwezig.

Lifeboost is een bekend bedrijf dat 100% arabica koffie verbouwt, verwerkt en brandt. Het wordt allemaal verbouwd op één landgoed, hoog in de bergen van Nicaragua. Alleen de beste bonen worden met de hand geplukt, vervolgens verwerkt in bronwater en in kleine hoeveelheden met de hand geroosterd. Elke tas is biologisch gecertificeerd, fairtrade en mycotoxinevrij.

De Espresso Roast is Lifeboosts donkerste koffie, maar benadert nooit een verkoolde smaak. Dit gedurfde, rijke brouwsel wordt daarentegen gedomineerd door tonen van karamel en chocolade met een subtiel vleugje fruit.

Het is ideaal voor een espresso- of mokkapot en kan worden gebruikt om een latte met melk te maken.

Het oorspronkelijke doel van Peets was om donkere koffie van hoge kwaliteit in Europese stijl op de Amerikaanse markt te brengen. Het is geen verrassing dat ze uitstekende voorbeelden van dit soort koffie blijven produceren. De donker gebrande Major Dickasons Blend, die zij beschouwen als de best verkochte koffie ter wereld, is hun meest populaire.

Dit is geen koffie voor bangeriken; je bent in voor een flinke dosis koffiesmaak. Deze smaak is geweldig, en een goed voorbeeld van donker gebraden.

Major Dicaksons Blend heeft een rijke, gedurfde, pittige, complexe smaak. Het heeft ook een stroperig mondgevoel en een volle body. De dominante smaak is donkere chocolade, maar wordt ondersteund door kardemomkruiden en een vleugje rode bessen om het interessant te houden. Het is perfect zoet en maakt een geweldige espresso-shot of moka-pot.

Het beste van alles is dat ze aanbieden om hun bonen te malen voor jouw specifieke gebruik.

Als je brouwt met een mokapot, een iconisch Italiaans koffiezetapparaat, is het alleen maar logisch om te kiezen voor bonen van een Italiaans merk als Aromistico. Italiaanse branders staan bekend om het maken van melanges, het mengen van de juiste soorten bonen in de juiste verhoudingen en het perfect roosteren ervan.

Aromisticos Roma-melange bevat arabica- en robustabonen afkomstig uit El Salvador en Guatemala, die vervolgens in kleine batches worden geroosterd tot een perfect medium-donker. De koffie neigt absoluut naar een donkere branding, met een duidelijke olieachtige glans, maar heeft niet de bepalende zwarte kleur van een Franse of Italiaanse branding.

Het resulterende smaakprofiel is rijk en scherp, met een vleugje hazelnootsmaak en zeer weinig zuurgraad. Het aroma is aangenaam en krachtig en zal je zeker doen watertanden als je brouwsel.

Het Vonnis

Moka-potten staan niet bekend om hun bittere brouwsels. De juiste koffie is alles wat je nodig hebt. Onze topkeuze is Sulawesi Kalossi-koffie , een single origin uit Indonesië met rijke chocolade- en fruitsmaken en een romige body.

Je kunt je Moka-pot weer tot leven brengen als je hem al hebt weggegooid. U zult aangenaam verrast zijn.