Koffiebonen Met Donker Gebrande

Donker gebrande koffie is herontdekt als een haalbare optie om ondermaatse bonen te verbergen. Speciaalbranders geven er nu de nodige aandacht aan. Het resultaat is een nieuw soort donkere braadstukken , met levendige, exotische en verfijnde smaken.

Je bent hier waarschijnlijk omdat je de chocolade, nootachtige en geroosterde smaken van een goed geroosterde donkere boon waardeert. Lees verder voor handige koop- en brouwtips. Bekijk onze top 9 keuzes voor de beste donkere koffie in 2021.

Beste keuze

Koa Coffee Estate 100% Kona

Koa Coffees Estate bonen bevatten 100% Kona koffiebonen. Ze zijn uitsluitend afkomstig van één boerderij en nooit gemengd. Donker gebrande koffie heeft aroma’s van cederhout en geroosterde hazelnoten, met rijke smaken van chocolade en geroosterde noten. De afdronk is helder aardbei.

Hoe De Beste Donkere Gebrande Koffiebonen Te Kiezen?

Hoe De Beste Donkere Gebrande Koffiebonen Te Kiezen

Donker gebrande koffie is nieuw leven ingeblazen door de derde golf koffie. Een goede Franse of Italiaanse koffie kan voor veel complexiteit zorgen. Onze kopersgids is er om u te helpen de beste van de rest te onderscheiden.

Houd er rekening mee dat deze gids uitsluitend betrekking heeft op donkere gebrande bonen. Lees hier onze gids voor de beste koffiebonen voor andere braadstukken.

De Smaken Van Een Donker Gebrande Koffie

Ja, branden kan de smaak van koffiebonen beïnvloeden. Echter, donker gebrande koffie een aparte smaak die wordt bepaald door de manier waarop ze worden geroosterd .

Door het brandproces ontstaan 800 tot 1.000 verschillende aromaverbindingen en door het roosteren kunnen we de smaak van de koffie bepalen.

Donkere braadstukken behouden meer van hun smaak door het brandproces. Hierdoor krijgen ze een grotere verscheidenheid aan aroma’s en smaken. Ze zijn echter niet flauw. Donkere braadstukken smaken vaak naar pure chocolade, geroosterde noten en kruiden. Ze hebben ook meer substantiële tonen zoals aards, houtachtig en rokerig. Donker gebraad wordt vaak in evenwicht gehouden met heldere, meer fruitige tonen, zoals appels, kersen en zelfs bessen.

Je kunt je koffiebonen branden door onze gids te lezen (of de onderstaande video te bekijken), en ook onze aanbevelingen voor de beste koffiebranders.

Er Zijn Verschillende Niveaus Van Donker Gebraden

Om een donkere branding te bereiken, moeten koffiebonen een interne temperatuur van 464 bereiken. Dit is wanneer de oliën in de koffie naar buiten beginnen te migreren, waardoor donkere gebrande bonen hun kenmerkende glans krijgen. Er zijn veel soorten donkere braadstukken, maar er zijn er meer dan 464 om uit te kiezen.

Een Italiaan is de lichtste dark roast. Een espressokoffie wordt gebrand door iets donkerder te branden dan een Italiaanse. Er kunnen echter ook andere donkere braadstukken worden gebruikt om espresso te maken. Een French-roast is donkerder, met een dikkere body en meer geroosterde smaken. Het donkerste gebraad, dat een bijna verkoolde smaak heeft, is een Spaans gebraad .

Helaas gebruiken veel branders deze termen door elkaar om gewoon donker gebrand te betekenen. Het is niet mogelijk om te garanderen dat alle Italiaanse of Franse braadstukken gelijk zijn. Het is beter om te zoeken naar de smaken die je lekker vindt dan de naam van het gebraad bij het zoeken naar donkere gebrande bonen.

De Oorsprong Van De Bonen Is Minder Belangrijk

Bij light branding worden smaken sterk beïnvloed door waar en hoe de boon is verbouwd en verwerkt. Dit geldt niet voor donker gebrande koffie. Een donkerdere branding heeft rokerige en geroosterde tonen die de natuurlijke smaken van de groene koffieboon overschaduwen.

Bij het selecteren van donker gebrande koffiebonen zijn de vaardigheden van de branders net zo belangrijk als de koffiebonen.

Robustabonen Kunnen Een Grotere Rol Spelen

Er zijn twee commercieel geteelde koffiebonensoorten over de hele wereld, Arabica en Robusta. Producenten gebruiken zowel donkere als lichte braadstukken.

Terwijl Arabica’s als hogere kwaliteit worden beschouwd, kunnen Robusta-bonen, met hun donkere en aardse tonen, een plaats vinden in een donkere gebrande melange.

Ze voegen een diepte van smaak toe, maar ze bieden het dubbele van de cafeïne, wat een aantrekkelijke kwaliteit is voor sommige koffiedrinkers.

Brouw Goed Om Bitterheid Te Voorkomen

Donker gebraad staat bekend om zijn bittere of verbrande smaken. Toch is dit in veel gevallen een gevolg van het brouwproces, niet van de bonen. Verschillende soorten koffie moeten verschillend worden gezet, ongeacht de zetmethode.

Donker gebrande koffiebonen zijn minder dicht, waardoor het gemakkelijker is voor water om erin te komen en die heerlijke oplosbare verbindingen te extraheren. Dat betekent dat je meer smaak uit een donkere branding kunt halen, maar je loopt ook een groter risico op overextractie.

Donker gebrand heeft de neiging om in het begin bitterder van smaak te zijn, dus een langere contacttijd tussen water en koffie zou resulteren in overextractie.

Donker gebraad is geweldig voor Moka Pots en espressomachines. Dit is ook geweldig voor het maken van Cubaanse koffie. Gebruik een milder recept voor donkere braadstukken om bittere smaken te voorkomen. Kies voor een lagere watertemperatuur en ofwel grover gemalen koffie of een kortere zettijd.

De 8 Beste Dark Roast Koffies In 2021

Donker gebrande koffiebonen hebben een geroosterd aroma en een chocoladesmaak die veel mensen associëren met koffie. Hier zijn negen geweldige koffiemerken om dit jaar te proberen.

  • Oorsprong: Hawaï

  • Opmerkingen over de smaak: Honing, ceder, ceder, donkere chocolade
  • Ras: Arabica
  • Certificeringen: Koosjer
  • Gemalen bonen of hele bonen?

Kona-koffie staat bekend om zijn complexe en rijke smaken. Veel van deze worden van nature versterkt door donkerder gebraad. Koa Coffee is een toonaangevende leverancier van Kona-koffiebonen, dus u kunt er zeker van zijn dat u de beste Kona-koffiebonen krijgt en geen melange van mindere kwaliteit.

Estate Kona-koffie is meer dan alleen een naam; het is een specifieke term die garandeert dat alle koffiebonen afkomstig zijn van een enkele koffieboerderij.

Dit is single-origin koffie op zijn best. Hiermee kunt u genieten van de klassieke, subtiele smaken van Kona-bonen.

Wanneer de eerste batch wordt gebrouwen, zult u bedwelmende aroma’s van cederhout en geroosterde hazelnoten opmerken. De dominante proefnoot is rijke chocolade, vergezeld van hazelnoten en honingzoetheid. Een verrassend heldere fruitnoot van aardbei blijft hangen in de afdronk.

De donker gebrande koffie van Lifeboost wordt gemaakt met de beste koffiebonen. Biologisch geteelde single-origin Arabica-bonen in Nicaragua, op 5.213,4 m hoogte op de hellingen van de Kilambe.

Elke batch wordt individueel door het Lifeboost-team ingekocht en zorgvuldig gecontroleerd om ervoor te zorgen dat de rijke smaken van single-origin niet verloren gaan bij de verwerking. Deze koffie is smaakvol en zuurarm, met overheersende tonen van chocolade en karamel, geaccentueerd door vanille en geroosterde hazelnoot. Het is de perfecte partner voor een nootachtige praline of chocoladedessert.

We hebben ook een videobeoordeling gemaakt van Lifeboost-koffie, inclusief hun proefnotities. Je kunt het hier bekijken.

Het koffiemerk Peets staat bekend om zijn kenmerkende melanges, die ze met meer aandacht voor detail maken dan alle andere voor deze prijs. De donkere House Blend, die voor het eerst werd gemaakt door Mr. Peet, is het langst bestaande product en is al tientallen jaren een populaire keuze.

Het bevat een mix van bonen uit heel Midden-Amerika, allemaal 100% arabica geteeld op grote hoogte. De bonen worden langzaam met de hand geroosterd tot ze de tweede spleet bereiken. Dit zorgt voor een lichte, evenwichtige en medium-bodied kop koffie. Het produceert een levendige, zoete en geruststellende Latijnse melange. Het is rijk en benaderbaar met een aangename kruidigheid en een frisse, citrusachtige afdronk.

Coffee Bros. is een jong bedrijf dat een donkere branding aanbiedt met een lichtere smaak. Coffee Bros. werd slechts twee jaar geleden opgericht door een paar broers en brandt eersteklas koffie in kleine batches om de beste smaak uit elke boon te halen.

Deze donkere branding is gedurfd en zoet, zoals je zou verwachten, met een romig mondgevoel en een zware body. Deze koffie is geweldig gebrouwen in een French Press of met een shot espresso. Het smaakt ook heerlijk in combinatie met melk of room.

Deze melange is een zorgvuldig vervaardigde combinatie van bonen uit Brazilië, Indonesië en andere landen. De laatste voegt een aardse smaak toe. Je krijgt de klassieke donkere gebrande smaken van donkere chocolade, karamel en ahornsiroop, maar zonder het onderliggende karakter van de oorsprong te verliezen.

Liefhebbers van donkergebrande koffiebonen houden van de intense smaak van donkergebrande koffiebonen. Death Wish claimt de beste koffie ter wereld te hebben. Een kopje van 340 gram bevat maar liefst 728 mg cafeïne, meer dan twee keer zoveel als een gemiddeld brouwsel.

Omdat de arabicabonen meer cafeïne bevatten, bereiken ze hun kracht door een combinatie van robusta- en arabicabonen. Ondanks hun reputatie van mindere kwaliteit, kunnen de robustabonen nog steeds een evenwichtige smaak toevoegen aan een donkerdere branding, en Death Wish gebruikt alleen biologische en Fair Trade-variëteiten.

Het produceert een soepele, zuurvrije koffie met een lage bitterheid en een lichte body. Het is rijk aan body, gedurfde geroosterde smaken met subtiele tonen van kersen of chocolade.

Kicking Horse Coffee, 25 jaar geleden opgericht in de Canadese Rocky Mountains, wordt wereldwijd erkend voor zijn hoogwaardige koffiesoorten.

De Grizzly Claw-melange is gemaakt van 100% Arabicica-koffiebonen uit de schaduw, afkomstig uit Midden- en Zuid-Amerika. Het is een rijk en decadent brouwsel met een stevige body en gedurfde, rustgevende smaken. Verwacht donkere chocolade, cacao nibs, bruine suiker en geroosterde hazelnoten in de kop te proeven, versterkt door het aroma van suikerriet en cacaopoeder.

Deze gecertificeerde biologische koffie kan worden gezet in een Franse pers of infuusautomaat. Je kunt in de zomer ook cold brew maken door te profiteren van de rijke smaken en lage zuurgraad.

Revelator is een speciale koffiebranderij en runt ook een aantal cafés. Ze hebben alle noodzakelijke productketens onder hun hoede en vormen sterke partnerships met zowel koffiedrinkers als boeren. Ze kopen regelmatig nieuwe koffie om ervoor te zorgen dat deze vers en op zijn best is.

Hun Pale Rider decaf is gemaakt van een combinatie van Colombiaanse Arabica-koffiesoorten van de variëteiten Bourbon en Castillo. Het verandert per seizoen, maar bevat altijd nat verwerkte Colombiaanse bonen met vergelijkbare smaakprofielen. Het is evenwichtig, zoet, zacht en gemakkelijk te drinken. Het bevat helderdere dan gemiddelde smaaktonen, waaronder melkchocolade, karamel en een rode appel.

De single-origin Peru Rancho Sabancaya-bonen van Caffe Vita zijn rijk aan complexiteit en helderheid. Ze halen het uit het noorden van Peru in de subregio San Martin, waar de bonen worden verbouwd op grote hoogten van 3.600 tot 5.152,4 m. Het is iets lichter dan een typische donkere branding, met een medium body en een matige zuurgraad.

Dit gebraad is een klassieke uitdrukking van Peru, met tonen van kruiden en toast. Je ontdekt aroma’s van chocolade, bramen, sigarenkistjes en karamel en ervaart smaken van donkere chocolade, tabak, cederhout en zongedroogde bessen. Het eindigt met subtiele tonen zoals esdoorn en nougat.

Koffee Kult is de zeldzame ambachtelijke koffiebrander die erin is geslaagd uit te breiden zonder in te boeten aan kwaliteit. Hun donker gebrande koffie is hun meest populaire melange, wat een robuuste en gedurfde koffie oplevert die er nog steeds in slaagt om zacht en schoon van smaak te zijn. Voor een melange die de heldere smaken uit Zuid- en Midden-Amerika perfect in evenwicht brengt met de traditionele Sumatraanse bonen, gebruiken ze bonen van speciale kwaliteit uit Colombia, Guatemala en Sumatra.

Voor een rijk, smaakvol brouwsel roosteren ze de bonen langzaam tot net voorbij de tweede spleet. Het heeft een verrassend helder kaneelkarakter, in balans met meer typische donkere chocolade- en notentonen.

Het Vonnis

Het enige wat je nodig hebt zijn de juiste koffiebonen.

We hebben je negen beste donkere gebrande bonen gegeven om te proberen. We raden je aan om te beginnen met Koa Coffees 100% Kona Estate. Het is onze favoriete donkere gebrande koffie.

Veelgestelde Vragen

Zijn Donker Gebrande Koffie Sterker Dan Licht?

Donkergebrande koffie is niet krachtiger dan lichtgebrande koffie. Een veelgehoorde misvatting is dat het gebrande niveau van invloed is op het cafeïnegehalte. Als je je koffie sterker wilt maken, gebruik dan gewoon meer gemalen koffie tijdens het zetten.

Is Donker Gebrande Koffie Gezonder?

Nee, donkergebrande koffie is niet per definitie gezonder dan lichtgebrande koffie. Het bevat echter vaak minder zuur dan een licht gebraad, dus u kunt het beter drinken als u gevoelig bent voor zuur.

Hoe Maak Ik Mijn Koffie Minder Bitter?

Het is belangrijk om op de juiste manier koffie te zetten en alleen bonen van hoge kwaliteit te kopen. Te veel roosteren en te veel extraheren zijn twee veelvoorkomende oorzaken van bitterheid. Je kunt ook proberen een snufje zout aan je koffiedik toe te voegen of melk, room of suiker aan je mok toe te voegen.