Hoe Koffiezaklabels Te Lezen En Te Begrijpen

Je wilt heerlijke gebrande koffie kopen, maar koffieshoppen kan ingewikkeld zijn door de vele details op de etiketten. Als je aan de ene kant een gewassen medium roast uit Nicaragua en aan de andere kant een pulped natural uit Brazilië hebt, vraag je je misschien af: wat is het verschil tussen deze koffies?

Wat Staat Er Op Het Koffieetiket?

Misschien nog belangrijker, hoe moet je weten welke je leuk gaat vinden?

Maak je geen zorgen! We zijn hier om u te helpen met uw gids voor het labelen van gebrande koffiezakken. We hebben alles behandeld, van variëteiten tot productiemethoden en melanges tot braadniveaus.

Naam Van Het Merk

Gewoonlijk trots en luid, de naam van de persoon of mensen die de koffie hebben gebrand, staat vooraan op de verpakking. Deze mensen brandden niet alleen koffie; ze besloten ook om het te roosteren.

Roasters moeten hetzelfde talent hebben als degenen die druiven roosteren, brouwen of in goede wijn veranderen.

Naam Van De Boerderij

De meeste koffiebranders die hun koffie rechtstreeks inkopen, vermelden de naam van de boerderij waar het vandaan komt op de zak. Deze boerderijen, die uitzonderlijke koffie produceren, waren erg populair.

Eén koffieboerderij kan ook meerdere soorten koffie op verschillende hoogten produceren.

Het opnemen van de naam van de boerderij, hoewel niet specifiek de heerlijke koffie, suggereert traceerbaarheid (wat zich vaak vertaalt naar iets lekkers).

Enkele Of Gemengde Oorsprong

Single origin koffie

Single-origin koffie geeft de drinker typisch een uniek smaakprofiel. Een zak koffie uit de Sidama-regio in Ethiopië kan proefnotities bevatten met aardbeien en chocolade, earl grey thee en citroen. Om de unieke smaakkenmerken van koffies van single origin mogelijk te maken, worden ze vaak zwart gebrouwen.

Koffiemelanges

Blends worden gemaakt van een mengsel van verschillende bonen, soms uit verschillende landen. De koffiebrander is degene die bepaalt welke koffie er in een bepaalde blend komt en in welke percentages.

Een koffiebrander kan een smaakprofiel creëren door gebruik te maken van een blend. Dit is eigenlijk het nemen van de zoetheid van Keniaanse koffie en het mengen met de Colombiaanse smaken.

Blends worden meestal gemaakt met melkkoffie om cappuccino of lattes te maken. Sommige koffiebranders kunnen echter geweldige melanges van filterkoffie produceren.

Gebraden Niveau

Er zijn veel namen voor braadsoorten: onder andere donker, medium en licht, City Plus of Wenen, Blond of Filter.

U moet weten dat branden een methode is die de smaken en het aroma van de koffiebonen produceert. Te veel branden kan echter extra smaken produceren die de ware kenmerken van de koffiebonen maskeren. Ondergebrande bonen smaken bitter en grasachtig. Overgeroosterde bonen daarentegen zijn bitter en onaangenaam.

Hoewel liefhebbers van speciale koffie de voorkeur geven aan lichtere branding, is het een feit dat de beste branding afhankelijk is van de bonen zelf, het brouwproces en het gehemelte van de drinker. Laten we eens kijken naar de redenen.

  • Light Roasts worden vaak blond, kaneel en stad genoemd. City plus is meestal een licht-medium of medium gebraad.

Ze accentueren fruitige en zure smaken en aroma, waardoor ze goed passen bij koffie met deze eigenschappen. Sommige mensen zeggen dat lichte braadstukken veel minder zoet zijn, maar dat is niet altijd waar. Omdat speciale koffie van hoge kwaliteit wordt bewonderd om zijn genuanceerde profiel, kiezen veel branders voor licht of middellicht gebrand om dit te illustreren.

  • Dark Roasts wordt ook wel Light French of Vienna genoemd, terwijl Italiaans en Frans erg donker gebraad zijn.

Je zou verwachten dat je het braadproces proeft als je een donker gebraad consumeert. Denk aan bittere, geroosterde tonen en een volle body. Donker gebrande koffie kan een negatieve reputatie hebben bij gespecialiseerde koffiedrinkers en er wordt vaak aangenomen dat het de smaak van slechte koffie verdoezelt.

  • Medium Roasts worden vaak Full City genoemd, terwijl een wat donkerdere medium roast Full City Plus genoemd kan worden.

Waarom hebben we het medium in het midden niet genoemd in plaats van na donker en licht? Het medium wordt op veel manieren gedefinieerd door wat het niet is. Denk aan de eigenschappen die de natuurlijke smaak van de koffie versterken: zachtheid, balans en gebrande elementen.

  • Filter, Espresso en Omni Roast

In het algemeen lijken espressobraadstukken iets donkerder en filterbraadstukken iets lichter. Dit is echter anders dan bij lichte en donkere braadstukken. Omni-braadstukken zijn ideaal voor filter en espresso.

Dus waarom worden de filters en de espresso anders gebrand? Een filter staat bekend om zijn complexiteit omdat espresso een complex brouwproces is dat zeer geschikt is voor zoetere, vollere koffie.

Gebraden Datum

Dit is de datum waarop de koffie is gebrand. Weten wanneer de koffie is gebrand, is belangrijk om te bepalen wanneer de houdbaarheidsdatum is verstreken en wanneer deze klaar is voor gebruik. Het is onmogelijk om te zien hoe oud een koffie is door er simpelweg naar te kijken. De branddatum is de enige manier om de leeftijd te bepalen, behalve door naar de koffie te kijken.

Tijdens het brandproces vinden er verschillende chemische reacties plaats in de koffieboon en als product stijgt het kooldioxidegas in de boon. Binnen de komende vijf dagen geeft de gebrande koffie snel zijn opgeslagen CO2 op tijdens een tijd die bekend staat als ontgassen.

Elke koffie die gedurende deze tijd wordt gezet, kan ongelijkmatig worden gezet als gevolg van het vrijkomen van gas. Dit resulteert in bittere, scherpe of extreem zure smaken in het kopje.

Gebruik voor een beter resultaat uw koffie bij voorkeur tussen 5 en 15 dagen of tot dertig dagen na de branddatum die in de zak staat.

Een getalenteerde koffiebrander vertelt je graag wat ze weten over hun koffie. Het zal je misschien verbazen dat hoe meer een coffeeshop of koffiebrander toegewijd is aan hun vak, ze waarschijnlijk meer kennis over koffie hebben. Als een koffiebrander de naam kent van de persoon die de koffie verbouwt, of de namen van hun hele familie, moet je weten dat ze het op de zak gaan zetten.

Verwerkingsmethode

Koffie is niet echt een boon. Het is eigenlijk het zaad van een bes. Deze bes is algemeen bekend als een kers vanwege zijn ronde vorm en felrode uiterlijk. Het is moeilijk om alle plakkerige lagen van deze vrucht te verwijderen. Dit betekent dat machines of fermentatie nodig zijn. Dit wordt koffieverwerking genoemd en het type verwerking dat wordt gebruikt, heeft ook invloed op de smaak van de koffie. Daarom kan het op het etiket van je koffiezakje staan.

  • Nat/gewassen: het kersenvlees wordt gescheiden door water en de bonen worden gedroogd. Deze methode voegt weinig smaak toe aan de koffie. Je proeft nog steeds de natuurlijke kenmerken van de koffie.
  • Droog/Natuurlijk: de koffie wordt geleidelijk onder de zon gedroogd terwijl hij nog in kersen is. Deze aanpak levert een zoete, fruitige smaak op. Slecht gezette koffie kan resulteren in inconsistente kwaliteit en slechte smaak. Als het echter goed wordt gedaan, kan het nog steeds heerlijk zijn. Het is ook nog eens een milieuvriendelijk alternatief.
  • Honing en natuurlijk verpulverd: deze koffie werd gedroogd met verschillende kersenhoeveelheden die nog aan de zaden vastzaten . Het lichaam zal zoeter zijn als er meer kers was toegevoegd.

De enige manier om de verschillen in productiemethoden te begrijpen, is door ze uit te proberen. Je proeft een koffie die natuurlijk is en gewassen uit dezelfde regio of zelfs dezelfde plant. Kijk zelf wat het verschil is in de beker.

Soorten

Verschillende koffieplanten hebben verschillende smaken en hun kenmerken. Laten we eens kijken naar enkele van de meest voorkomende soorten.

Speciale koffie blijkt Arabica te zijn, een soort die bekend staat om zijn geur en heerlijke smaak. Robusta is een andere populaire variëteit. Het heeft een hardere smaak en aanzienlijk meer cafeïne. En zo nu en dan kom je misschien minder veel voorkomende soorten tegen, zoals Liberica.

Dan zijn er de variëteiten: Catua, Typica, Caturra, Geisha/Gesha, Pacamara, Bourbon, Maragogype en nog veel meer. Bourbon is bijvoorbeeld meestal zoet. Geisha/Gesha lijkt een lichte, theeachtige body, een jasmijnachtig aroma en een complexe smaak te hebben.

Wanneer u de effecten van verwerking op uw koffiekopje begint op te merken, wordt het tijd om meer aandacht te besteden aan de verschillen. Probeer een gewassen Bourbon en een gewassen Bourbon. Vergelijk deze dan met de natuurlijke Bourbon van Rwanda. Elke koffiespecialiteit is uniek omdat elke koffie anders is. Hoewel er veel factoren zijn die de smaak van koffiespecialiteiten kunnen beïnvloeden, waarderen wij als consumenten ze allemaal.

Hoogte En Hoogte

De hoogte van koffiezakken is te zien. Dit wordt ook wel de hoogte genoemd waarop de koffie werd gezet. Het wordt meestal gemeten in meters boven de zeespiegel (masl). ).

Waarom zou je je zorgen maken? Over het algemeen geldt dat hoe langer de koffieplant nodig heeft om te groeien, hoe meer suikers zich moeten ontwikkelen. Dit kan resulteren in complexere, zoetere koffies.

Als je twee boerderijen in dezelfde regio vergelijkt, zal die op het hoogste punt een koeler klimaat hebben. Om deze reden werd een hogere masl een hogere masl geacht koffie van betere kwaliteit te zijn. Het kan tot verwarring leiden, dus wees voorzichtig. Let op, 1100 meter boven zeeniveau Het zou in Brazilië bijvoorbeeld warmer zijn dan in Ecuador.

En dan moet je de implicaties van oceaanstromingen, windpatronen en meer evalueren. De Galapagos-eilanden, gelegen op 200 meter boven zeeniveau maar grenzend aan de evenaar, hebben een koeler klimaat en produceren heerlijke koffie.

In context bekeken is hoogte een waardevolle bron van kennis. Het kan worden gebruikt om twee koffies uit dezelfde regio met elkaar te vergelijken, maar schrijf het niet op voordat u het hebt geprobeerd. Misschien choqueert het je gewoon.

Smaaknotities

Koffiebranders zullen, zodra ze klaar zijn met branden, een proefproces uitvoeren dat bekend staat als cupping. Kortom, ze gaan hun koffie malen, in kleine kommen naast elkaar plaatsen en eraan ruiken.

Vervolgens wordt heet water toegevoegd, wordt de korst opgelost en wordt de maling met lepels van de bovenkant van de kom afgeschept. De koffie wordt vervolgens geproefd door te proeven (luid geslurpt is het juiste woord!). Zo ziet het smaakprofiel van de koffiezak eruit.

Een smaakprofiel, in plaats van een gedetailleerde beschrijving van wat je gaat proeven: je zult het gevoel hebben dat je een reep chocolade of een mango eet – is meer een: deze koffie roept herinneringen op aan chocolade of heeft de zoetheid en zuurgraad van sappige mango.

Dit om niet te zeggen dat andere koffiesoorten niet bij elke slok een slok bosbessen smaken, zoals sommige Keniaanse SL-28-koffiesoorten.

Het smaakprofiel van de koffiezak is vergelijkbaar met dat van een wijnfles. Het is uniek en gevoelig voor de smaak van de persoon die het heeft gedrukt. Het geeft je echter wel een idee van wat je kunt verwachten.

Koffie Certificeringen

Een zak geïmporteerde groene koffie kan verschillende certificeringen voor koffie dragen. Deze certificeringen zijn ook te zien op gebrande koffieverpakkingen in de vorm van kleine tags of tags.

Dit betekent dat ofwel de koffieproducent ofwel de koper van groene koffie heeft voldaan aan de eisen van een bepaalde stichting, zoals Fairtrade America, Rainforest Alliance of Smithsonian Migratory Bird Center.

Dit betekent niet dat boeren niet eerlijk worden behandeld of dat ze milieubelastende landbouwmethoden gebruiken. Veel koffiebranders kopen hun koffie persoonlijk in, werken nauw samen met boeren en hun boerderijen en betalen ze ver boven de fairtradetarieven voor hun koffie.

Cup Of Excellence, Good Food Awards

Deze onderscheidingen worden geproduceerd door de boer, de brander of beide. Ze zijn gebaseerd op een of andere verdienste. Meestal is het de smaakkwaliteit van de bonen. Voorbeelden van onderscheidingen zijn Cup of Excellence, Good Food en Golden Bean.

Gemalen Koffie Versus Hele Boon

Elke zak heeft ofwel hele bonen of gemalen bonen. Ik raad je ten zeerste aan om koffie met hele bonen te kopen. Je kunt het vervolgens malen om je eigen koffie te maken. Dit komt omdat koffie eenmaal gemalen is, zijn smaakeigenschappen verliest.

Dus tegen de tijd dat u op het punt staat uw koffie te zetten, zal veel van de smaak die u zoekt verloren gaan. Daarom kunnen veel gespecialiseerde branders alleen koffie met hele bonen verkopen.

Als je geen molen hebt, wil je een maalmolen kopen, omdat deze de bonen fijner hakt voor een beter smakende kop koffie.

Doel (espresso versus infuus)

Koffie wordt soms gelabeld met het geplande doel in gedachten. Koffie wordt in de VS van oudsher verkocht met een infuus of filter in gedachten. Bedrijven roosteren koffiebonen anders om dripkoffie te maken.

De laatste tijd hebben gespecialiseerde bedrijven meer naar een uni-roast geduwd die bedoeld is om voor beide bereidingen te worden gebruikt. Gelukkig kan elke koffieboon of melange ook worden gebruikt, dus voel je niet raar als je espressokoffie als infuus prefereert of omgekeerd. Bedrijfsreviews zijn een leidraad; hoe meer u echter accepteert wat het bedrijf u vertelt, hoe meer u hun advies wilt horen.

Gevolgtrekking

Hoewel veel dingen in een koffiezakje nutteloos zijn, is de naam van de boerderij een belangrijk gegeven. Het geeft ons geen hints van de smaken in de zak (tenzij we eerder koffie van deze boerderij hebben genomen); wat dat informatieniveau ons echter vertelt, is dat de brander deze informatie echt begrijpt.

Deze mate van informatie gaat echt over traceerbaarheid. En de traceerbaarheid van koffie is iets heel positiefs. We weten precies wat we kopen, van wie we het krijgen en waar het vandaan komt. Hoe meer informatie je hebt, hoe beter.