Vijf Gezonde Recepten Die Je In Een Stoomoven Kunt Maken

1. Stoofpotje van kikkererwten en champignons met quinoa, gestoomd ei en avocado

De eerste stap is om de olijfolie, kruiden, ui, knoflook, zout en peper in een ondiepe stoompan te combineren en 10 minuten te stomen. Verhit in een aparte pan de olijfolie en kruiden. Stoom intussen het in vieren gesneden paddenstoelenmengsel 10 minuten.

Voeg aan de gekruide uien en knoflook de San Marzano-tomaten, kruiden, zout en peper toe en stoom nog 10 minuten. Terwijl dit gerecht aan het stomen is, breek de eieren in individuele licht ingevette vormpjes en stoom ze 7-8 minuten.

Voeg na 10 minuten de kikkererwten en de gezeefde champignons toe aan je tomatenmengsel. Stoom nog 4 minuten.

  • Ingrediënten: ui, knoflook, kruiden (kurkuma, koriander, komijn, paprika, harissa), EVOO, champignons, kikkererwten, spinazie, geplette San Marzano tomaten, tijm, peterselie, avocado, koriander, citroensap, quinoa, eieren
  • Temperatuur: Alles is gekookt in de stoommodus op 212/210 F
  • Timing : de totale kooktijd was ongeveer 25-30 minuten
  • Gebruikte stoomkookmodi: voor dit recept was alleen stoom nodig, dus het ging om het coördineren van ingrediënten, timing en het spreiden van de items die in de oven werden geplaatst.

Pro Tip: Verminder het aantal keren dat u de ovendeuren opent tijdens het koken. Je stoomoven regenereert zichzelf, maar je verliest warmte en stoom elke keer dat je hem opent.

2. Farro En Wortelgroente-graankom Met Sous-vide-kalkoenborst

Vacumeer de kalkoen eerst met aromaten. Bak de kalkoen vervolgens een uur op 165 F op stoom of sous-vide.

Zet daarna de zoete aardappelen, farro en bieten in de oven. De zoete aardappelen en bieten zullen ongeveer 20 minuten duren.

Bereid je dressing voor en kook de kalkoen vervolgens omgekeerd. Stel je kom samen door de farro met de helft van de bieten, zoete aardappelen, rucola en een deel van de dressing te mengen – breng over naar serveerschalen of schotels.

Garneer met de resterende bieten, zoete aardappelen en rucola-salade, gegarneerd met granaatappels en hazelnoten en een scheutje van de resterende dressing. Serveer met de gesneden kalkoen.

  • Ingrediënten: Zoete aardappelen, bieten, farro en sous vide kalkoenfilet.
  • Temperatuur: 210/212 F
  • Timing: De totale kooktijd was ongeveer 60 minuten. De kalkoenfilet, bieten en farro kunnen echter allemaal van tevoren worden bereid. Zodra die items zijn voorbereid, komt het in een mum van tijd samen.
  • Gebruikte stoomkookmodi: Sous-vide- en stoommodus

Pro-tip: ik raad aan om de kalkoen van tevoren te maken en vlak voor het opdienen dicht te schroeien om wat tijd te besparen.

De farro zal sneller koken als hij 30 minuten geweekt is voordat hij wordt gekookt.

3. Spaghetti Pompoen Garnalen Scampi Met Geroosterde Courgette

3 Spaghetti Pompoen Garnalen Scampi Met Geroosterde Courgette

Het stomen van de spaghettipompoen is de eerste stap in dit recept. Als dat mals is, is het tijd om de saus te maken.

Kook de knoflook-olijfolie en witte wijn op een hogere temperatuur in de convectiestoomstand. Voeg dan de garnalen toe en bak ze door. Meng het met de geraspte spaghettipompoen en haal het dan uit de oven. Voeg citroensap en gehakte peterselie toe. Serveer met in de oven geroosterde courgette.

  • Ingrediënten: Spaghettipompoen, knoflook, sauvignon blanc, chilivlokken, garnalen, EVOO, citroen, peterselie, courgette
  • Temperatuur: Voor het eerste deel van het koken was de oven ingesteld op stoom op 210/212. Voor het tweede deel van het koken werd de oven ingesteld op convectiestoom 375 F.
  • Timing: de totale kooktijd is ongeveer 45 minuten
  • Gebruikte stoomkookmodi: convectiestoommodus en stoommodus

Pro-tip: koop voor dit recept bevroren garnalen. De garnalen kunnen snel worden ontdooid in koud water. Voor een snellere uitvoering, zorg ervoor dat de garnalen zijn schoongemaakt, gepeld en ontdarmd.

4. Beluga-linzen Met Gestoomde Sint-jakobsschelpen En Broccoli

Combineer eerst je gespoelde linzen met mirepoix, aromaten en water of bouillon. Zet ze vervolgens 45 minuten in de stoomoven of tot ze gaar zijn. Marineer de sint-jakobsschelpen terwijl de linzen koken.

Als de linzen gaar zijn, haal je ze uit de stoomoven. Kruid met een eetlepel boter.

Zet de sint-jakobsschelpen, als ze klaar zijn, samen met de broccolini ongeveer 6 minuten in de stoomoven.

  • Ingrediënten: Beluga Linzen, uien, wortelen, selderij, knoflook, tijm, boter, Sint-jakobsschelpen, citroensap komijnpoeder, knoflookpoeder, chilipoeder, EVOO, Broccolini
  • Temperatuur: 210/212 F
  • Timing: De totale tijd hiervoor was ongeveer 50 minuten
  • Gebruik stoom kookstanden Alleen Stoom

Pro Tip: De linzen kunnen van tevoren worden gemaakt en worden opgewarmd in de stoomoven. Als je niet van sint-jakobsschelpen houdt, kun je ze vervangen door een alternatief eiwit. Dit recept werkt geweldig met kip en zalm of andere milde witte vis.

5. Ginger Scallion Chicken Met Cellofaannoedels, Rode Paprika En Peultjes

Begin eerst met het rehydrateren van de shiitake-paddenstoel (20 minuten) en bonendraden (20 minuten) in een klein beetje water in de stoomoven.

Afhankelijk van het type pannen dat je hebt, kun je zowel de kip (20 minuten als de groenten (6-7 minuten) tegelijk garen.

Als alles gloeiend heet is, meng je de saus door elkaar.

Als alles gaar en mals is, gooit u het vocht van de kip en de champignons weg (in dunne plakjes), doet u dit in een grote kom en schept u alles samen met de saus.

  • Ingrediënten: Bean Threads, gember en lente-uitjes, knoflook. Paprika. Peultjes. Shiitake paddestoelen. Sojasaus, mirin. Sesamolie. Bruine suiker sriracha.
  • Temperatuur: 210/212 F
  • Timing: De totale kooktijd is ongeveer 30-40 minuten als alles tegelijkertijd kookt.
  • Gebruik stoomkookmodi Alleen stoom

Pro-tip: Probeer het aantal keren dat de ovendeur wordt geopend tot een minimum te beperken. U verliest stoom, die moet worden geregenereerd zodra de deur weer sluit. Schakel de kip uit voor uw eiwit naar keuze. Deze bereidingswijze is ook geweldig voor zalm, garnalen en sint-jakobsschelpen.

Belangrijkste Leerpunten

Een stoomoven maakt het eenvoudig om hele maaltijden te stomen.

Als je het proces eenmaal onder de knie hebt, kunnen alle ingrediënten worden uitgewisseld.

Het is belangrijk om een zetmeel of graan, een groente en een eiwit op te nemen. Nadat je iets uit elke categorie hebt gekozen, bereken je eenvoudig de tijd die nodig is om elk item te koken en spreid je de baktijden.

Stoomovenrecepten maken het gemakkelijk om het juiste smaakprofiel te vinden. Probeer te experimenteren met verschillende sauzen, aromaten of kruiden.

De mogelijkheden zijn eindeloos als je eenmaal de basisfuncties van de oven begrijpt.