Soorten Voeg. De Juiste Voeg Voor Uw Project Kiezen
yunava1 / Fotolia

Grout is de harde vulstof tussen tegels die zowel stabiliteit als esthetiek toevoegt aan uw vloer of wanden. Grout is niet de mortel tussen stenen, die ze in feite aan elkaar hecht en structurele sterkte geeft. In plaats daarvan dient het als een ruimtevuller om te voorkomen dat tegels verschuiven en als afdichtmiddel om het binnendringen van vocht tussen tegels te stoppen.

De standaard voeg wordt meestal gemaakt van water en gemengd met water om een gietbare pasta te maken die gemakkelijk tussen tegels kan vloeien. Het geneest in ongeveer een dag.

Grout wordt gebruikt voor het opvullen van ruimtes. Het kan ook worden gebruikt om kleine variaties in de afmetingen en dikte van tegels te compenseren, evenals voor inconsistenties in de ondergrond. Om de visuele aantrekkingskracht en kleur van de tegels aan te vullen, is het belangrijk om de juiste voegkleur te kiezen.

Hoewel er geen vaste norm is voor de breedte van voeglijnen tussen tegels, hebben bepaalde algemeen aanvaarde praktijken de overhand. Tegels van klein formaat tot 20 cm x 20 cm hebben tussenruimtes van 1/32 cm of 1/41 cm. Tegels van normaal formaat hebben voeglijnen van 1/20 cm tussenruimte. Tegels groter dan 16 x 16 hebben een meer uniforme uitstraling met smallere voeglijnen van 1/41 cm.

Over het algemeen geven de meeste aannemers er de voorkeur aan om bij de meeste tegelsoorten de 3/41 cm niet te overschrijden. De uitzondering zijn zware steengroevematerialen zoals leisteen, die soms gebruik maken van groutlijnen tot en met één inch.

De chemie en technologie van grout wordt voortdurend verbeterd, omdat mengsels worden verfijnd en verbeterd met verschillende additieven. Toch kunnen de beschikbare soorten grout grofweg worden onderverdeeld in deze drie soorten die wijdverbreid worden gebruikt.

Niet-geschuurde Cementspecie

Dit type wordt gebruikt voor voeglijnen die smaller zijn dan 1/32 cm of 1/41 cm. Die openingen zijn te klein om het gebruik van geschuurde mortel toe te staan, waaronder zandkorrels die niet goed doordringen in zeer smalle openingen.

Niet geschuurd cement is een mengsel van portlandcement. Het is verkrijgbaar in twee basiskleuren: grijs en gebroken wit. Door toevoeging van kleurstoffen die in de voeg worden gemengd, kan een grote verscheidenheid aan extra kleuren ontstaan.

Voor bepaalde soorten gepolijste stenen, zoals marmer en graniet, moet niet-geschuurde voegmortel worden gebruikt. Het zandgehalte in geschuurde mortel kan krassen veroorzaken tijdens het voegen.

Geschuurde Cementspecie

Deze mix bestaat uit Portlandcement en fijn zand, dat speciaal voor dit doel is gesorteerd. Voor voegen groter dan 1/20 cm kan een 1:1 mengsel worden gebruikt. Voor grotere voegen moet de hoeveelheid zand in dit mengsel echter worden verhoogd. Voor brede voegen is het zandgehalte van cruciaal belang omdat de korrels in zand het mengsel bulk geven en helpen het voegcement samen te cementeren. Ze verbeteren ook de hechting van de tegel.

De krimp van grout in grotere groutlijnen kan ook worden verminderd door zand te gebruiken. Dit maakt barsten en losse voeg veel minder waarschijnlijk.

U kunt het cement en zand ter plaatse mengen of een voorgemengde zak met kleurstof en andere toevoegingen kopen. Het mengen van polymeren met beide soorten geschuurde cementspecie zal de hydratatie van het cement verhogen en een sterker morteloppervlak creëren. Ze voorkomen ook een gevlekt uiterlijk en de vorming van een witte waas op de voeglijnen na het drogen.

Afdichtingsspecie

Waterbestendige cementmortels kunnen zowel ongeschuurd als geschuurd zijn. Ze zijn echter niet waterdicht. Absorptie van vloeistoffen die vlekken veroorzaken, is een potentieel nadeel van niet-afgedichte cementmortels. Vochtpenetratie kan ook schimmelgroei veroorzaken.

Nadat de cementspecie enkele dagen is opgedroogd, is het gebruikelijk om de voeglijnen af te dichten met een in de handel verkrijgbaar afdichtmiddel. Er zijn twee soorten cementspeciekitten: penetrerend en membraan.

Het membraantype vormt een dunne topafdichting maar dringt niet door in de voeg. Doordringende afdichtingsmiddelen hebben over het algemeen de voorkeur omdat ze in de poriën van het voegmiddel doordringen en niet verkleuren of vertroebelen na verloop van tijd.

Cementvoegen moeten eenmaal per jaar worden afgedicht om te beschermen tegen schimmel en vlekken. Gebieden met veel verkeer moeten mogelijk vaker worden afgesloten. Dit is een eenvoudige doe-het-zelfklus die je kunt doen met een klein blikje kit en wat Q-tips.

Epoxymortel

Epoxymortel is een oplossing voor gebieden waar veel verkeer, blootstelling aan water, slijtage en veel verkeer een probleem zijn. Zoals de meeste vormen van epoxy, bestaat de formule uit twee of drie componenten – hars en verharder plus kleurstof – die tot een bepaalde verhouding moeten worden gemengd en vervolgens op tijd moeten worden aangebracht.

Epoxy biedt superieure hardheid (het is vaak harder dan het oppervlak van de tegel zelf) en duurzaamheid en is ongevoelig voor water en vlekken. Het is ook bestand tegen de groei van bacteriën zoals meeldauw.

Vroege versies van epoxy waren moeilijk aan te passen aan morteltoepassingen omdat de formule snel uithardde na het mengen van componenten. Vaak was het problematisch om het mengsel snel genoeg aan te brengen voordat het begon uit te harden.

De nieuwe epoxy voegmiddelen zijn moeilijker aan te brengen en harden langzamer uit. Bovendien bevat de formule wasmiddelen die schoonmaken met water mogelijk maken, wat niet mogelijk was met eerdere formuleringen.

Afhankelijk van de voegbreedte kunt u kiezen tussen geschuurde of ongeschuurde epoxyvoeg.

Het belangrijkste nadeel van epoxyvoeg is de prijs. Epoxymortel kan tot vijf keer zoveel kosten als standaard cementspecie. Ook leggen tegelzetters over het algemeen hogere arbeidskosten op voor het installeren van tegels met epoxyspecie versus cement. Dit proces is moeilijker en arbeidsintensiever, en het is ook tijdrovender om op te ruimen. Sommige tegelzetters bieden helemaal geen epoxyvoeg als optie aan.

Als je bedenkt dat epoxymortel zeer gemakkelijk schoon te maken is en geen jaarlijks onderhoud vereist, zijn de kosten van epoxymortel aantrekkelijk voor huiseigenaren. Dit geldt vooral als het beperkt is tot bepaalde gebieden.

Epoxy wordt vaak gekozen in veeleisende, drukbezochte gebieden die gevoelig zijn voor blootstelling aan water en vlekken, zoals keukens en badkamers, terwijl tegels in andere delen van het huis kunnen worden gevoegd met standaard cementspecie.